Børneplakater der lærer dine børn om solsystemet

Hos Prik og Streg elsker vi lærerige plakater til børn. Tag dine børn med på denne fantastiske rejse i gennem solsystemet. Brug den sammen med vores solsystem plakat.

 

Illustration med saturn fra Prik og Streg

Kom med i gennem solsystemet

Halløj venner! Er I klar til at tage med på en vild tur gennem Solsystemet? Her vil vi udforske nogle af de seje ting om planeterne, som svæver rundt om Solen. Lad os dykke ned i nogle af de fede facts om vores himmellegemer!  

Solen – Vores superseje stjerne 

Solen er som en stor stjerne, der har strålet i hele 4,6 milliarder år. Det er super lang tid! Hvert eneste sekund sender den ud lige så meget lys som 100 milliarder tons af det vildeste eksplosive dynamit (det er en KÆMPE mængde sprængstof)! Solen er den STØRSTE planet i vores solsystem og er hele 100 gange større end vores egen planet Jorden. Det er, som om den siger: “Hej, jeg er kæmpestor!” Solen er så tung, at den holder på hele 99,86% af alting i vores solsystem. Det er ligesom en stor kærlig krammer der holder alt sammen.

På overfladen af Solen er der super varmt, cirka 6000 grader varmt (wauw, det er varmere end en lavasten!). Og i midten af den, dybt nede, kan det blive hele 15.000.000 grader varmt! Det er som en megasej solovn.

Hvem havde nogensinde tænkt, at Solen var sådan en vild stjerne med alle de seje tal og temperaturer? Solen er virkelig en stjerne, der holder os varme og glade!

Solsystemet | Planet Plakat til børn
Illustration af solen der findes på solsystem plakaten fra prikogstreg.dk

Merkur - hurtigste og mindste

Lyt her, venner, for nu skal I høre om en rigtig hurtig planet i vores solsystem! Denne planet er den mindste og hurtigste af dem alle. Den flyver rundt om Solen som en raket! Hvis I kigger på dens overflade, kan I tænke, “Hov, det ligner vores egen måne!” Den har en glat overflade ligesom månen, men ved I hvad? Den har ingen små måner, der følger med den på eventyr. Den er en ægte solo planet!

Hold på hat og briller, for når det er dag, kan denne planet blive så varm som at røre ved en stegepande, hele 340 grader varmt! Men om natten bliver det iskoldt, frysende -180 grader koldt! Brrr, det er koldt som en isterning. Denne planet er tættere på Solen end nogen anden. Den kan næsten røre Solen med sin lille finger! Og ved I hvad? Den er mega hurtig til at tage en tur rundt om Solen. Det tager kun 88 dage, så er den tilbage hvor den startede.

Så nu ved I, at den mindste planet i vores solsystem er som en speeder, der suser rundt om Solen.

Illustration af Merkur der hører til børneplakaten med solsystemet

Venus - Den med bjergene

Venus er nummer 2 i en række af planeter omkring Solen. Den er ret tæt på Solen. Tjek det her ud: Venus er næsten lige så stor som vores gode gamle Jorden! Det er som om, de er næsten som søskende. Venus har en slags luft rundt om sig, som vi kalder atmosfære. Men ved I hvad? Atmosfæren omkring Venus er rigtig, rigtig tyk, hele 80 kilometer! Og 97% af den er faktisk ikke god for os, det er giftigt. Det ville ikke være et godt sted at tage på ferie. Hvis du kunne stå på overfladen af Venus, ville trykket fra luften være 90 gange stærkere end på Jorden. Det ville trykke dig flad som en pandekage, og det ville bestemt ikke være sjovt! Venus er som en steg i en ovn, for der er så varmt! Det kan blive hele 462 grader derovre, wauw, det er som at være i en sauna hele tiden.

Men ved I hvad? Selvom Venus kan virke lidt vild, er den stadig en venlig planet! Den er sød og venlig som en ven, der altid er der for dig. Hvor sejt er det ikke, at Venus bruger 224 dage fra morgen til aften for at gå hele vejen rundt om Solen? Men vent, der er mere: Den har ingen måner, ligesom Merkur. Så de er lidt som tvillingeplaneter!

Hvis du skulle kigge på overfladen af Venus, ville du se store vulkaner, der ligner bjerge. Men her er det skægt: De er faktisk slet ikke aktive, de er slukkede som en slukket lommelygte. Og der er så mange af dem, hele 1600 stykker! Det er flere end på nogen anden planet i vores solsystem. Venus er som et vulkanland!

Nu ved I en masse om Venus, en planet med en stor personlighed!

Plakat til børneværelset med solsystemet

Jorden - Vores fantastiske hjem

Nu er det tid til at snakke om vores hjem, vores skønne planet Jorden! Jorden er som stjernen i vores solsystem, som de fleste af jer nok allerede kender. Men vidste I, at jordskorpen, den ting der dækker vores planet som en skindende frakke, faktisk er super tynd? Det er næsten som et bitte frimærke på en stor, hoppende bold, som vi kan lege med på stranden.

Skorpen har også små plader, der rykker sig med samme fart, som jeres fingernegle vokser, sejt ikke? Det er som om Jorden får en lille klø om året! Tænk jer, Jorden snurrer rundt om Solen med lynhurtige 30 kilometer hvert sekund! Det er som at køre på en rutsjebane i himlen. Vores gode venner, astronomerne, siger, at det meste af vores vand blev bragt til Jorden for rigtig mange år siden af kolde iskometer og rumsten fra det ydre solsystem. Det er som om, Jorden fik en kæmpe vandbøtte med sig på sin rumrejse.

Og ved I hvad? Der er endnu flere sjove ting at vide om Jorden:

Jorden blev født for 4,6 milliarder år siden – det er rigtig, rigtig mange fødselsdage! Hele 70% af vores planet er dækket af vand, men det meste er faktisk saltvand. Ferskvand, som I drikker og bruger til at vaske hænder i, er kun en lille smule af det store vandhav. Jorden er som det eneste kendte sted i hele rummet, hvor livet trives. Det er fordi, den har en skøn temperatur og masser af ilt og vand – lige præcis det, vi har brug for. Det tager 365 dage for Jorden at dreje sig rundt om Solen, det er ligesom at tage en rundtur i en fortryllende karussel. Og vent, der er mere: Jorden har sin helt egen måne, der følger med på eventyr. Hvad kunne være sejere end det?

Nu kender I alle de sjove fakta om Jorden – vores vidunderlige planet!

Illustration af Jorden og månen der er findes på en børneplakat ved prikogstreg.dk

Mars - Den røde eventyrplanet

Lad os tage en tur til Mars – også kendt som ‘den røde planet’! Wauw, vidste I at i gamle dage kaldte folk den for ‘Ildstjernen’? Sejt, ikke? Mars har en rødlig farve, ligesom et rigtig flot æble. Det skyldes store mængder af noget kaldet jernoxid. Det er lidt som det stads, der får vores blod til at være rødt! Måske er Mars’ blod også rødt, hvem ved? Hold fast, for det højeste bjerg på Mars er næsten 3 gange så højt som Mount Everest! Det er som om det vil nå helt op til rummet.

Wauw, Mars kan lave de vildste storme! Tænk jer, de storme er så stærke, at de kan strække sig over tusindvis af kilometer. Det er som om, vinden danser en rigtig vild dans deroppe. I gamle tider løb der vand ned ad bakkerne på Mars. Men nu er vandet væk som dug for solen om morgenen. Men ved I hvad? Måske er der stadig vand under overfladen. Måske gemmer Mars på en hemmelighed!

Lige nu sender vi smarte rummaskiner til Mars for at finde ud af, om der har været små, små levende væsener der. Det er som en rum-detektiv, der leder efter spor af liv! Elon Musk drømmer om at bygge en slags rumby på Mars. Hans rumprogram hedder SpaceX, og de planlægger at gøre Mars til et sted, vi mennesker kan besøge. Hvem ville ikke elske at bo i rummet?

Vent, der er mere: Mars har to små måner, der følger med som marsvogne. Men en af dem skal sige farvel om cirka 7 millioner år. Det er som en ven, der går på en lang rejse og efterlader en lille gave til Mars – en tynd ring omkring planeten!

Nu ved I alt om Mars – den gådefulde røde planet, der har så mange spændende historier at fortælle!

Børneplakat med solsystemet

Jupiter - Den store kæmpe

Lad os tale om en super stor planet, der hedder Jupiter. Wauw, der er så meget sjovt at lære! Tjek det her: Jupiter er som en gigantisk bold i rummet, hele 1300 gange større end vores egen planet, Jorden! Den er som en rigtig stor ven i Solsystemet.

Jupiter er som en hemmelig gaskæmpe, for den har ikke en fast overflade. I stedet er den som en blæsende, hvirvlende dans af farver i atmosfæren. Vildt nok har Jupiter de vildeste storme, som ser ud som store cirkler. Den største kaldes ‘Den Røde Plet’, og den har raset i mere end 300 år. Den er så stor, at den er 1,3 gange bredere end hele Jorden! I kan se den med et teleskop fra Jorden.

Jupiter elsker at danse! Den roterer om sin egen akse på kun 10 timer. Det er som om den siger, “Se mig, jeg kan snurre!” Hov, ved I hvor mange måner Jupiter har? Over 67 stykker! En smart fyr ved navn Galileo Galilei fandt de 4 største måner tilbage i 1610. Hver måne har sin helt egen verden og eventyr.

Jupiter tager næsten 12 år for at tage en stor tur rundt om Solen. Og se lige under Jupiter, der er en samling af sten kaldet Asteroidebæltet, som ligger mellem Mars og Jupiter. Det er som om, stenene leger gemmeleg dér!

Nu kender I de seje fakta om Jupiter – den store, blæsende bold med sine egne danse i rummet!

Saturn - Den med ringene

Wauw, I kommer til at elske at høre om det her! Saturn er en anden af de seje gaskæmper, ligesom Jupiter. I kan tænke på Saturn som en gigantisk badeand, der er så stor, at den ville flyde rundt i et super stort badekar, hvis vi havde et sådan.

Og vent, I bliver vilde med det her: Saturn har de mest fantastiske ringe! Forestil jer, at en af Saturns måner kom for tæt på planeten, og Saturns kraftige tyngdekraft knuste månen. Det er som om, Saturn fik en super flot ring af stjernestøv! De ringe er kæmpestore, cirka 280.000 kilometer fra den ene ende til den anden. Men her er det sjove: De er kun 1 kilometer tykke! Hvis I skulle lave en model af Saturn med ringe, så skulle ringene være 10.000 gange tyndere end et lille barberblad. Wow, det er tyndt som et eventyr!

Tjek lige det her: Saturn har ikke færre end 62 måner, som følger med som festlige følgesvende. Det er som en hel bande af måner, der holder Saturns selskab. Saturn er som en tålmodig ven, der tager næsten 30 år for at tage en stor tur rundt om Solen. Det er som en virkelig, virkelig lang ferie! Og ved I hvad? Saturn er som en stjerne på nattehimlen. I kan faktisk se den med jeres egne øjne! Det er den fjerneste planet, som mennesker fra gamle tider allerede opdagede. De kiggede op på himlen og sagde, “Se, der er Saturn!”

Nu ved I, hvorfor Saturn er som en festlig planet med sine smukke ringe og sine mange måner. Den er klar til at bringe jer på et rumeventyr!

Uranus - Den sjove danser

Lad os snakke om Uranus – en iskold kæmpe i rummet! Tjek alle de spændende ting, der gør Uranus så speciel. Uranus er som en kæmpe isklump i vores solsystem. Tænk jer, den er faktisk den koldeste planet af dem alle med super kolde temperaturer på hele -220 grader. Brrr, det er koldt som at have en isvaffel på en vinterdag!

Hold nu fast, Uranus har hele 27 måner! Det er som at have en hel bunke af venner, der følger med på eventyr rundt om planeten. Uranus elsker at ligge på siden, når den danser rundt om Solen. Tænk jer, dens nordpol peger mod solen i halvdelen af året, og så vender dens sydpol mod solen i den næste halvdel. Det er som om, Uranus laver en morsom dans.

Uranus er lidt som en tålmodig rumrejsende, for den tager hele 84 jordår for at tage en rundtur om Solen. Det er som at tage på en virkelig lang ferie og opleve alle slags vejr! Videnskabsfolk tænker, at en stor rumsten engang stødte ind i Uranus og drejede den om på siden. Det er som at blive puffet lidt på skulderen og så begynde at danse anderledes!

Hold nu fast, det her er vildt: Uranus har også nogle super tynde ringe om sig. Måske blev de skabt af kræfterne fra sammenstødet, eller måske var det små stenstykker, der engang legede “ring om rosie” i rummet. Nu ved I, hvorfor Uranus er som en kold, dansende planet med sine mærkelige sider og fine ringe. Den er klar til at tage jer med på et iskoldt eventyr i rummet!

Illustration af Uranus

Neptun - Den blå ballademager

Hold fast på jeres rumhjelme, for her kommer nogle sjove fakta om Neptun:

Ved I hvad? Neptun har en smuk, blå farve, og det er takket være noget kaldet metan i dens luft. Metanen får planeten til at skinne som en ædelsten. Neptun er som en fartmester i rummet! Den har de allersjoveste storme, der farer afsted med lynhurtige 2400 km/t. Det er hele 10 gange hurtigere end de vildt vilde orkaner, vi kender på Jorden. Hold nu fast, nogle gange har Neptun diamantregn! Når det bliver varmt og trykket stiger, forvandler metan sig til ægte diamanter, der falder ned som stjernestøv.

Neptun har hele 14 måner, som følger med på dens rumeventyr. Tænk jer, det er som at have en hel flok små rumvenner! Den største måne hedder Triton, og den blev opdaget i 1846 – bare 17 dage efter at Neptun selv blev opdaget. Triton er det aller koldeste kendte rumsted i solsystemet med temperaturer helt ned til -235 grader!

Neptun tager hele 164 år for at lave en enkelt runde om Solen. I 2011 havde den kun taget én enkelt runde siden den blev opdaget. Det er som at tage på en rigtig, rigtig lang rejse!

Nu har I hørt nogle fantastiske fakta om Neptun – den blå juvel i rummet, der har fart og eventyr med i bagagen!

illustration af Neptun der er på solsystem plakaten fra prikogstreg.dk

Pluto - Den kolde planet

Nu skal I høre om Pluto – en rigtig spændende dværgplanet! Førhen var Pluto en planet, men siden 2006 kalder vi den en dværgplanet. Men bare rolig, den får stadig en plads i vores rumfortælling!

Lyt godt efter, for her kommer nogle fede Pluto-fakta:

Længst ude i vores solsystem, i noget der hedder Kuiperbæltet, bor Pluto. Kuiperbæltet er som en samling af små klipper, dværgplaneter og kometer.

For nogle år siden lavede en flok kloge astronomer nogle regler for, hvad en planet skal være. For det første skal den kredse om solen, som vores Pluto gør. Den skal også være rund som en bold og have en god portion tyngdekraft. Men Pluto deler sin plads med andre iskolde ting, så den fik lov at være en ‘dværgplanet’. Vidste I, at der ud over Pluto er fire andre dværgplaneter?

Nå, lad os se på nogle af Plutos seje egenskaber:

Pluto tager hele 248 jordår for at tage en tur rundt om solen. Det er som at have en virkelig, virkelig lang fødselsdag! Hold på varmen, for i Plutos hjem er det super, super koldt. Temperaturen kan gå helt ned til -229 grader. Det er som at have isterninger over det hele! I 1930 blev Pluto opdaget – faktisk ret sent! Tænk jer, den blev først opdaget for omkring 90 år siden.

Og ved I hvad? Pluto er opkaldt efter en gammel gud fra fortiden. I Rom kaldte de guden for Pluton, der passede på dødsriget. Lidt ligesom Hades i de gamle græske historier. Sidst men ikke mindst har Pluto hele 5 måner, der hænger ud omkring den. Tænk jer, det er som at have en hel flok måner til en rumfest!

Wauw, det var en vild tur, ikke sandt?

Illustration af månen fra prikogstreg.dk

Lærerige plakater til børn

Hos Prik og Streg kan du finde flere børneplakater til børneværelset ved at følge dette link. Her kan du finde læringsplakater der kan hjælpe dit barn i sin udvikling.

Du kan også finde en navneplakat eller hvad med en stjernehimmel plakat der kan bygge videre på jeres eventyr i rummet?

Børneplakater
Børneplakat der med alfabetet i neutrale farver

Følg os på Instagram

Cookie-indstillinger